Изложбата на един от най-изявените майстори на репортажната фотография у нас, фотограф-художника Тодор Славчев (1900–1992) е един от акцентите в програмата на единадесетото издание на фестивала Европейски месец на фотографията. Експозицията „Софийски летописи“ е изложена в „Квадрат 500“.

Колекцията представя 159 фотографии, аранжирани в 120 рамки – цифра, която символизира годишнината от рождението на автора. Проектът включва и издаването на монография, в която са отпечатани 168 фотографии на Тодор Славчев, подбрани от екипа на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева” с куратор фотограф-художника Явор Попов и от Яна Узунова, грижливо съхранила безценното богато наследство на своя дядо.

Публичното показване и публикуване на част от архива на „фабриката за образи“ на Тодор Славчев е дълбоко истинна образна разходка из историята на София от 30-те до 90-те години на ХХ век.

Тодор Славчев е известен фотожурналист от две епохи – преди и след 1944 г. Роден е през 1900 г. в Пловдив, а от 1930 г. живее в София. Член е на Дружеството на фотожурналистите в България от 1934 г. Никога не е членувал в политическа партия. Работил е в различни издания – основаното от него списание „Трудови вести“, седмичника „Нашенец“, вестник „Днес“. Доживява 92 години, като не спира да снима.

error: