24-тото издание на „София филм фест“, което трябваше да е през март, но беше отложено заради пандемията, започва на 25 юни.

Достъпа до филмите ще бъде по три начина – онлайн, в салона на Дома на киното и на открито – на най-новото пространство зад НДК „Платформа А6“. Около 80 филма от програмата на фестивала ще бъдат качени на онлайн платформа. Те ще могат да бъдат гледани в продължение на три седмици, като всеки филм има определен брой прожекции.

През лятото основаната форма на фестивала ще бъде онлайн в международната платформа Festival Scope & Shift 72. Освен това други филми от програмата могат да бъдат гледани в „Платформа А6“ на НДК. В Дома на киното ще се прожектират филми, които ги няма онлайн. Официалното откриване ще бъде на 25 юни в „Платформа А6“ с българската премиера на филма „Паразит“.

Премиери ще направят и копродукциите с българско участие „Босият император“ и „Кръвта на пеликана“. Международното жури ще определи за 18-и път носителя на Голямата награда – „София – град на киното“. Филми на Горан Паскалевич, Кен Лоуч, Марко Белокио са сред акцентите на онлайн селекцията. Церемонията ще бъде на 6 юли, а през есента ни очаква и втората част на фестивала в софийските киносалони.

error: