София може да има Портретна галерия в бившата сграда на Националния институт за недвижимото културно наследство в идеалния центъра на столицата на бул. „Дондуков“.

Това ще бъде филиал на Софийската градска художествена галерия.„Нашият принцип, който прилагаме за всички общински културни институти е 100% творческа свобода. Така, че решението е изцяло тяхно, но двете теми, които през годините сме определили като приоритетни са портретното изкуство и художествената фотография“, заяви зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ доц. д-р Тодор Чобанов.

Той разказа, че още преди повече от 10 години с Аделина Филева, която всъщност е дългогодишният директор на Софийската градска художествена галерия, започнали да търсят варианти за това галерията да получи повече възможност за работа. През годините направили опити за различни сгради, но както признава зам.-кметът до момента без успех за това да осигурят поне още една сграда в центъра на София.

„Друга тема, която, за съжаление, нямаме все още възможност да развиваме, както си представяме, е художествената фотография. Това е наистина една много интересна област, много хора се вълнуват от фотографията, особено в ерата на социалните мрежи. Филева иска да развива тези теми с нейния екип, и смятаме, че тази сграда е подходяща“, каза Чобанов.

Все още обаче е трудно да се каже кога е възможно София да има портретна галерия. „Говорим най-малко още 6 месеца за приключване на процедурата, ако всичко е наред, и поне две години работа, защото все пак един ремонт трябва да бъде направен, трябва да се подготви пространството, но в рамките на мандата има реалистична възможност да направим първите събития в това пространство“, каза зам.-кметът на София.

error: