Филмът „Страх“ на Ивайло Христов спечели голямата награда на 24-ия международен кинофестивал в Талин „Тъмни нощи“. Форумът в Естония е сред малкото, които се проведоха през тази година, а форматът беше хибриден – на живо и онлайн.

25 филма от различни жанрове бяха представени в конкурсната програма, като призът за най-добър филм взе „Страх“ на Ивайло Христов. Селекцията на филма в този международен форум отбеляза и първата му международна премиера. Церемонията по награждаването се състоя на 27 ноември.

„Красиво създаден филм, който проницателно съчетава особения хумор с важна за съвремието ни драма. Този умен, забележително написан и прекрасно изпълнен игрален филм успява да постигне нещо, изключително рядко срещано – да е едновременно състрадателен и провокативен, поразявайки с моментите на абсурден хумор. В период, когато темата за имиграцията е непрестанно част от заглавията на новините, този игрален филм е в голяма степен филм за нашето време“, бе обосновката на журите.

„Страх“ се нарича – за страхът, който е вътре в нас, който ни пречи да контактуваме нормално с другия, с непознатия. Страх от себе си, страх от това да се влюбиш, страх от това да се изправиш и да кажеш онова, което мислиш, или да направиш това, което смяташ, че е нужно. За онзи страх, който е вътре в нас и който ни пречи да бъдем нормални хора“, сподели режисьорът Ивайло Христов пред БНР.

error: