Филмът „Страх“ на режисьора Ивайло Христов получи Голямата награда на кинофестивала „Златна роза“. Международното жури отличи лентата заради умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми. Същият филм донесе наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Ангелова.

За най-добър актьор журито отличи Иван Бърнев за ролята му в „Житие“ на Георги Стоянов и Войчех Тодоров. Наградата за най-добра операторска работа отиде при Румен Василев за лентата „Дани, легенда, бог“. Специалната награда на журито бе за същата лента. За оригинална и искрена интерпретация на сериозен проблем Яна Титова бе отличена за своя дебют с „Доза щастие“.

В конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна са включени 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени в последната година, както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства, съобщиха организаторите.

От тази година форумът даде началото на нова рубрика в своята програма – „Златна роза класик“, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. Беше показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино – трилогията „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров.

В програмата „Открити хоризонти“ ще бъдат показани пълнометражните игрални филми „Опърничавите“ на режисьора Георги Костов и копродукцията „Босият император“ с режисьор Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма.

error: