Нито едно от правителствата по света не е изпълнило обещанията, дадени преди десетилетие, за защита на дивата природа, въпреки че някои примери показват, че унищожаването на природата може да бъде забавено и дори тенденцията да бъде обърната, посочва доклад на ООН.

Докладът очертава препоръки за мащабни промени в секторите от земеделие до градско планиране и прекратяването на употребата на изкопаемите горива, движещи климатичните промени, за да помогне за спасяването на над милион животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване.

Изследването „Глобална перспектива за биологичното разнообразие 5“ установи, че въпреки напредъка в някои области, естествените местообитания продължават да изчезват, огромен брой видове остават застрашени от изчезване от човешки дейности и 500 млрд. долара вредни за околната среда държавни субсидии не са премахнати.

Организацията на обединените нации настоява правителствата да отделят колективно 30% от сушата и морските зони на планетата за опазване, когато се срещнат догодина в Китай, за да договорят нов пакт за дивата природа. В момента около 17% от сушата попада в зони, които получават някаква форма на защита. Според учените светът може да се нуждае от повече от 30%, за да оцелее.

Нито една от основните цели не е била изпълнена, се казва в доклада. Има обаче признаци на напредък. Например, докато глобалното обезлесяване не е било намалено с 50%, то се забавило с около една трета през последните 10 години спрямо предходното десетилетие.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нови цели пред Европа по отношение на климатичните промени. Еврокомисията предлага да завиши показателите за намаляване на емисиите до не по-малко от 55%. За целта ще трябва да се укрепят търговията с въглеродните емисии, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, но това ще доведе до „системна модернизация на цялата икономика и общество“.

„Целта ни е климатично неутрален ЕС към 2050 г. и предлагаме увеличаване от 40 на поне 55 проента на ограничаването на вредните емисии към 2030 г. Давам си сметка, че това ще се окаже недостатъчно за някои и прекалено за други, но нашите икономики могат да се справят с това“, заяви тя.

И допълни: „Климатът става все по-топъл. Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашия план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент.“

error: