Днес, 23 април, отбелязване Световният ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, които са починали на 23 април 1616 година. Празникът се отбелязва от 1995 г. и така ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост.

Честването на този ден е стартирало още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес се отбелязва и кончината на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

В рамките на Световния ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се открояват и няколко символични „битки“ – електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право, отдаване почита към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт, и анонимността на социалните мрежи и интернет.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата.

По инициатива на ЮНЕСКО всяка година се избира световна столица на книгата. През 2020-та това е Куала Лампур в Малайзия.

error: