Световни лидери се ангажираха да ограничат замърсяването, да възприемат устойчиви икономически системи и да елиминират изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните до средата на века като част от „значими действия“ за спиране на унищожаването на природата на Земята.

Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Джъстин Трюдо, Джасинда Ардърн и Борис Джонсън са сред 64 държавни и правителствени ръководители от пет континента, които предупреждават, че човечеството е в извънредно планетарно състояние заради климатичната криза и необузданото унищожаване на поддържащите живота екосистеми. За да възстановят баланса с природата, правителствата и Европейският съюз се ангажираха с обещание в 10 точки за противодействие на щетите върху системите, които поддържат човешкото здраве и благосъстояние.

Ангажиментите включват подновени усилия за намаляване на обезлесяването, спиране на неустойчиви риболовни практики, премахване на вредни за околната среда субсидии и започване на прехода към устойчиви системи за производство на храни и кръгова икономика през следващото десетилетие. Държавните и правителствените ръководители определят обещанието като „повратна точка“, с която бъдещите поколения ще съдят за готовността им да действат по отношение на унищожаването на околната среда.

Всички подписали „Обещанието на лидерите за природата“, чието начало беше дадено виртуално в Ню Йорк, се ангажираха да поставят дивата природа и климата в основата на плановете за икономическо възстановяване след пандемията, обещавайки да се справят с климатичната криза, обезлесяването, деградацията на екосистемите и замърсяването.

Лидерите също така се ангажират да прекратят престъпленията срещу околната среда и да предприемат крути мерки срещу организираните престъпни групи, участващи в незаконния трафик на диви животни и дървен материал.

Други страни, подписали обещанието, са ръководителите на Бангладеш, Бутан, Колумбия, Коста Рика, Фиджи, Кения, Сейшелите и Мексико. Президентите на САЩ, Бразилия и Китай – Доналд Тръмп, Жаир Болсонару и Си Цзинпин – не са подписали обещанието, въпреки че Си ръководи глобалните преговори за биологичното разнообразие.

По-рано този месец ООН обяви, че светът не е успял да постигне нито една цел за забавяне на загубата на природния свят за второ поредно десетилетие, включително цели за защита на кораловите рифове, запазване на природните местообитания и намаляване на пластмасовите и химически отпадъци до нива, които не увреждат екосистемите.

error: