Световната пандемия от коронавирус затвори граници, заземи полети, отмени круизи и замрази плановете ни за пътуване за неопределено време. Някои от най-интересните музеи в света отвориха врати онлайн. Google Arts & Culture се обедини с над 500 музея и галерии по целия свят, за да ни предложат интересни виртуални обиколки.

Бижуто на Франция и Париж – Лувърът, предлага обиколки на някои от най-важните и популярни експонати, като египетските антики и произведения на Микеланджело. Тук може да ги разгледате.

Виртуалните врати на Музея на Пикасо в Барселона също са отворени за посетители. Целият живот на гения е събран тук – в картини, гравюри, керамика и дори детските му скици. В Театъра-музей Дали, разположен в град Фигерас в Каталония има много стаи и експонати около всяка епоха от живота и кариерата на Салвадор Дали, а самият художник е погребан тук.

Ермитажа в Санкт Петербург също предлага виртуална разходка из галериите си. Той е един от най-старите музеи в света, основан в средата на 18-ти век от императрица Екатерина Велика. Днес се помещава в няколко исторически здания, представляващи уникални архитектурни паметници на културата. Там се съхраняват близо 3 000 000 произведения на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни.

Колекцията на Google Arts & Culture включва Британския музей в Лондон, Музея на Ван Гог в Амстердам, Гугенхайм в Ню Йорк и буквално стотици места, където можем да получите знания за изкуството, историята и науката.

Ето част от най-интересните:

Британският музей, Лондон

В сърцето на английската столица се намира Британският музей, събрал безброй артефакти и експонати още от зората на човешката цивилизация. От Месопотамия през Древен Египет до близкото минало.

Музеят Соломон Гугенхайм, Ню Йорк

Функцията Google View Street позволява на посетителите да обиколят прочутото спирално стълбище на Гугенхайм, без изобщо да напускат дома си. В сградата има произведения на изкуството от импресионизма, постимпресионизма, модерната и съвременна епохи.

Националната галерия, Вашингтон

Този известен американски музей на изкуството разполага ни предлага изложбата на американската мода от 1740 до 1895 г., включваща много визуализация на дрехи от колониалната и революционната епоха, както и колекцията от произведения на холандския бароков художник Йоханес Вермеер.

Музеят „Орсе“, Париж

Разположен на левия бряг на река Сена в бивша железопътна гара, в галерията са изложени десетки произведения на френски художници, живели между 1848 г. и 1914 г. В „Орсе“ могат да бъдат намерени картини на Моне, Сезан и Гоген.

Национален музей на модерното и съвременно изкуство, Сеул

Един от най-популярните музеи в Южна Корея може да бъде разгледан от всяка точка на света. Виртуален тур на „Гугъл“ пренася посетителите през шест етажа съвременно изкуство от страната и света.

Музеят „Пергамон“, Берлин

„Пергамон“ е един от най-големите музеи в Германия. Дори да не можем да бъдем физически там, музеят предлага онлайн обиколка. Посетителите могат да видят безценни артефакти като „Пергамският олтар“, датиращ от 180-160 г. пр.н.е и „Портата на Ищар“ – символ на Вавилон.

„Райксмузеум“, Амстердам

Онлайн туристите могат да се насладят на впечатляващите произведения на изкуството в известния музей в нидерландската столица Амстердам. В него могат да бъдат открити картини на Рембран, Вермер и други.

Музеят на Винсент ван Гог, Амстердам

Всеки фен на гениалния художник може да види отблизо неговите произведения благодарение на виртуалната обиколка. В колекцията са включени над 200 картини, 500 рисунки и над 750 писма.

error: