За първи път от 3000 г. тасманийски дяволи отново са в дивата природа на континентална Австралия. Природозащитни групи пуснаха 26 от бозайниците в резерват в Барингтън Топс, северно от Сидни.

Смята се, че кучетата динго са помогнали за унищожаването им на континента. Все още има дяволи на остров Тасмания, но броят им е намалял през последните две десетилетия.

Тасманийският дявол, класифициран като застрашен, получава името си заради силния си писък и е известен с това, че се бори за достъп до трупове на животни със силата на можещи да строшат кост с челюсти.

Природозащитната група Aussie Ark работи с други групи, за да пусне тасманийските дяволи в оградения резерват от 1000 акра. Животните са поставени там, за да им се помогне да запазят високи шансове за оцеляване. Не им се предоставя допълнително храна, вода или подслон. Първата група от 15 е освободена през март, а след като животните показват признаци на процъфтяване в околната среда, още 11 са освободени през септември.

С течение на времето Aussie Ark се надява да пусне някои тасманийски дяволи в неоградени райони. Смята се, че в дивата природа в Тасмания има по-малко от 25 000 дяволи. През 90-те години на миналия leu има около 150 000, но популацията на животните е засегната от смъртоносен рак на устата, който драстично намали броя.

error: