Столичните театри се готвят да отворят врати, след като отмениха постановките си от неделя вечер насам, съобщава БНР. Голяма част от тях обаче обмислят как да спазят препоръката на оперативния щаб за коронавируса да настаняват хората през място, защото за някои спектакли билетите са разпродадени напълно още преди месеци.

Народният театър вече обяви на сайта си, че от 12 март се възстановяват всички представления на двете камерни сцени. Големият салон е със 780 места и не може да изпълни препоръката на оперативния щаб културните прояви на закрито да са с до 250 души.

Едната камерна сцена е със 135 места, а другата – с 88. Две от представленията този месец и 5 през април са напълно разпродадени. За други пък са останали едва по няколко непродадени билета и се обмисля как да се настанят зрителите.

Тази седмица Музикалният театър трябваше да играе всяка вечер „Фантомът на операта“. Най-касовият мюзикъл е с особен статут, защото за него се купуват специални права и той не присъства постоянно в афиша. При обявената карантина за културата от оперетата казаха, че започват отдавна планиран ремонт. От сайта им е видно, че първото представление е за 20 март с „Царицата на чардаша“.

Инициативата за ограничението беше на министъра на културата, който настоя, че по този начин ще бъде осигурена безопасността на хората. Бяха забранени до второ нареждане откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на семинари и конференции, концерти, чествания, беседи за групи, всякакви мероприятия с участието на деца и ученици, събития в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора. В резултат на заповедта всички театри и част от кината затвориха врати. Отменено беше и едно от най-големите събития за сезона – „София филм фест“.

В сряда пълната забрана бе отменена. Вместо това културните прояви трябва се ограничат до присъствието на 250 човека, като се осигури минимално разстояние между присъстващите от 1 метър. Има разписани правила за дезинфекция на помещенията.

error: