Теодор Ушев ще бъде сред „световно признатите професионалисти в сферата на анимацията“, които ще проведат свои мастър класове в Брюксел. Повод за това ще даде един от известните международни фестивали за рисувано кино – Anima, който тази година ще се проведе от 21 февруари до 1 март.

Българският режисьор, който живее в Канада, ще се присъедини към програмата Futuranima, която проследява какво е бъдещето на анимацията. Неговата лекция ще се състои на 25 февруари. Пропуските за събитието се котират на цени от 30 евро. Само учащите под 26-годишна възраст ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 5 евро.

„Теодор Ушев винаги ни изумява с изключителните истории на своите къси филми и със уникалния си стил. В този майсторски клас той ще обясни откъде идва неговото вдъхновение и как го превръща първо в история, а след това и във филм“. По този начин организаторите описват предстоящата лекция, като допълват: „Номиниран за Оскар с предишния си филм „Сляпата Вайша“, той се завръща с „Физика на тъгата“, за който също ще говори“.

Междувременно неговата „Физика на тъгата“ продължава да жъне успехи по света. Преди дни филмът му спечели наградата на публиката на феста за късометражно кино Minimalen в Норвегия. „Рядко се случва моите филми да печелят вота на аудиторията“, коментира и самият Ушев.

„Физика на тъгата“, която е създадена по едноименния роман на Георги Господинов, влезе в късия списък от 10 филма на Оскарите в категорията късометражна анимация. За съжаление, Теодор Ушев не успя да повтори успеха си от 2017 г., когато получи номинация със „Сляпата Вайша“.

Аниматорът ще представи „Физика на тъгата“ и пред българската аудитория в Париж. Събитието ще ще се състои на 20 февруари, от 19 часа със съдействието на Forum des images и Българския културен институт във френската столица. След прожекцията зрителите ги очаква удоволствието да се срещнат с автора и да чуят неговите коментари.

„Физика на тъгата“ направи премиерата си в София по време на фестивала Киномания, като бе излъчван паралелно с английско и френско озвучаване. На филмовия форум присъства и самият Ушев, като получи награда за цялостен принос към българската култура и грамота за принос за популяризиране, опазване и развитие на културата в София.

error: