Българският музикант и виртуозен изпълнител на кавал Теодосий Спасов стана първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. По покана на проф. Христо Пимпирев, ръководител на 28-та Българска антарктическа експедиция, той бе включен в състава й заедно с китариста Християн Цвятков – Хари.

Вдъхновени от природата на Ледения континент, те композираха 10 нови творби с имена като „Танц с пингвини”, „Куцото куче”, „Вълчият залив”, „Да те чакам вечно мога аз”, „Тигрите на Дрейк”, „Жажда за свобода” и „Живеещият в камъните – Living in Stones (Livingston)”.

Насред колонии от пингвини и тюлени двамата музиканти изпълниха част от композициите, а животните не само не се уплашиха, но дори харесаха музиката и слушаха с голямо внимание, разказват от експедицията. На обновената Испанска база „Хуан Карлос I” беше изнесен първият по рода си концерт в Антарктида пред публика от испански и български полярници. Бяха изпълнени три от новите композиции, както и импровизации на испанско фламенко и българско хоро.

Теодосий Спасов и Християн Цвятков са първият музикален дует, свирил на Ледения континент и първите музиканти, които създават и записват музика там. Дни по-късно двамата изнесоха и концерт пред публика в антарктически води – на борда на испанския военен научно-изследователски кораб „Есперидес”, плаващ в пролива на Брансфийлд.

error: