За пътя на Гулнара Самоилова до някои от върховете на фотографията последното нещо, което може да се каже, е че е бил лесен. Той започва в централна Русия, където й се налага да се справя със сериозни предизвикателства, и стига до Ню Йорк и до позицията да може да помага на други фотографи.

Самоилова израства в бившия Съветски съюз и като млада има амбиции за професионален скиор. На 15 години тя взима курс по фотография и веднага се влюбва в това, което по-късно се превръща в нейна професия. „Тренирах за ски инструктур. С това щях да се занимавам, когато приключа с образованието си, но в този ден, знаех, че ще стана фотограф, спомня си тя моментът, в който е избрала бъдещето си. – Имах един евтин, пластмасов фотоапарат и започнах да снимам всеки ден.“

Новата й страст я насочва в нова посока. Първо тя започва да работи във фото лаборатория след училище, а после започва да снима в студио и е фрийлансър за местния вестник в родния й град Уфа. Чак след време обаче възприема фотографията като артистично изразяване.

Първите години не са никак лесни, тъй като тя е единствената жена в региона, която се занимава с художествена фотография. „Получавах много критики и опити да бъда обезкуражена до такава степен, че почти се отказах. Казваха ми, че мястото ми е в кухнята, а не зад камерата“, споделя Гулнара. Тя обаче не се отказва и през последните 30 години печели уважението на мнозина с работата си като документален фотограф, фотожурналист, артист и отскоро куратор на изложби.

От години Самоилова живее в Ню Йорк, а на 11 септември 2001 г. се оказва в близост до Световния търговски център и до трагедията. За този ден тя казва, че „напълно е променил живота й“. По това време тя работи за „Асошейтед Прес“ и прави снимки, които остават в историята. Остава обаче и сериозна емоционална травма от преживяното.

Работата на Гулнара е отличавана многократно, като тя има номинация за „Пулицър“ за фотография, а част от снимките й са в колекции на много от музеите в Ню Йорк. През 2012 г. тя се насочва към стрийт фотография след едно работно пътуване до Китай. Започва да документира ежедневния живот на хората. Следват пътувания до Куба, Бразилия, Мексико и Русия. Снимките й запазват моменти от живота на обикновените хора, но по уникален начин.

Последните години Самоилова се опитва да разпространява работата на жените, които се занимават със стрийт фотография. Тя създава @WomenStreetPhotographers в Инстаграм, където събира работата на различни фотографи. Постепенно идеята се разраства и се превръща в експозиция, която обикаля света.

Пътуващата изложба Women Street Photographers ще гостува в София на 9-12 май за фестивала за стрийт фотография PhoSofia 2019, на който Гулнара Самоилова лично ще покаже колекцията. Тя ще бъде част журито на фото конкурса, а и ще участва в част от дискусиите по време на събитието. Фестивалът ще се проведе почти изцяло във Фотосинтезис София.

Актуалната програма на събитието може да се намери на неговата интернет страница, както и във Фейсбук.

error: