Покорилият световните сцени цигулар Вадим Репин ще гостува в софийската зала „България“ на 3 октомври и в Пловдив на 4 октомври, съобщиха от Софийската филхармония.

Той е едва 13-годишен, когато през 1984 г. дебютира на сцената на зала „България“ и това прави родината ни негова любима дестинация, независимо от наситената му програма, която включва турнетата с Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър в Токио, Карнеги Хол в Ню Йорк, зала „Плейел“ в Париж, Концертгебау в Амстердам, Роял Албърт Хол.

Миналата година Вадим Репин откри юбилейния сезон на Софийската филхармония и обеща отново да свири в България. Програмата му с родните филхармоници за 2019 г. включва романтичния Концерт за цигулка на Макс Брух, Интродукция и Рондо Капричиозо от Камий Сен-Санс и Италианската симфония на Менделсон.

На 11 години, само шест години след като за първи път е докоснал цигулка, Вадим Репин печели първа награда на конкурса „Виенявски“. На 15 дебютира в „Карнеги Хол“, а на 17 става най-младият носител на голямата награда на един от най-престижните конкурси – „Кралица Елизабет“ в Брюксел. Изпълнението му толкова впечатлява белгийската кралица, че тя му подарява гражданство.

error: