Финландия се присъедини към държавите, които очакват от туристите уважение към своята природа, култура и начин на живот. Финландският туристически борд състави клетвен лист за вярност към нейните екологични ценности, който туристите да подпишат символично преди да я посетят.

„Заклевам се, че докато пътувам, ще се старая повече да приличам на финландец и да бъда вътрешно спокоен. Природата ме разтоварва и ме свързва с вечността, кълна се, че ще се отнасям с уважение към нея“, гласи част от текста. Подписалите документа, дават обет да не оставят пластмаса и други отпадъци в езерата и горите.

„Дължа уважение на местните хора и няма да им досаждам с фотоапарата си, нито ще вдигам шум. Знам, че финландците са леко необщителни хора, но ще се постарая с тази клетва да заслужа доверието им“, се допълва в клетвата.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=KWMZsHtkeUQ“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

Подобни инициативи има в Исландия, Нова Зеландия и на Хаваите.

error: