Може да са изминали почти 100 години от откриването на гробницата на Тутанкамон, но той си остава звездата на Древен Египет. Този месец в Лондон пристигнаха намерените в гробницата находки.

Изложбата „Тутанкамон: Съкровищата на Златния фараон“ е разположена в галерията „Сачи“, където ще бъде до 3 май 2020 г. Там са повече от 150 експоната – златни украшения, кинжала на фараона, дървен церемониален щит, гравюри, скулптури, ритуални предмети от гробницата на владетеля на Древен Египет, който е управлявал в периода 1332-1323 г. пр.н.е.

Това е краят на пътуването на експонатите, които преди това бяха в Париж и Лос Анджелис. След това те се завръщат в родината си Египет, където ще бъдат поставени в новия Големия египетски музей, който трябва да отвори врати през 2020 г.

Британският археолог Хауърд Картър открива почти недокоснатата глобница на Тутанкамон през 1922 г. Тя стои скрита повече от 3200 години, а намирането й се счита за едно от най-големите археологически открития на 20-ти век.

Причината за славата на египетския владетел, който не е оставил бележима следа със своето управление, са две. Това е най-запазената гробница, тъй като другите били разграбени от иманяри. За известността на Тутанкамон допринася и легендата за „проклятието на Фараона“.

Дълги години стои и мистерията как е починал фараона. Благодарение на развитието на науката, някои от загадките са разкрити. Учени са стигнали до заключението, че 19-годишният Тутанкамон е умрял от инфекция на рана на крака. Според анализ на намереното ДНК двете мъртвородени бебета, намерени в гробницата, са неговите дъщери.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=OWAhvpBF05A“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: