Малка улица на знаково място в София носи името на общественика Дими Паница. През април Столичният общински съвет одобри предложението на сформирания инициативен комитет безименната до този момент улица, разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“, да носи името на бележития българин.

Дими Паница е един от най-видните съвременни българи, допринесъл за развитието на демокрацията и образованието в нашата страна чрез общественозначима и дарителска дейност.

Церемонията по наименуването на улицата се съпътства от открита изложба в ЛАРГОТО на столицата, която до 16 юни ще представя на жителите и гостите на София живота, делото и приноса на Паница.

Димитрий-Иван Евстатиев Паница (1930 – 2011), по-известен като Дими Паница, e роден на 2 ноември 1930 година в София. Голяма част от живота му преминава в Съединените щати, където четиридесет и две години работи в издателство „Рийдърс дайджест“. С настъпването на демократичните промени в България след 1989 г. се завръща в страната. Заедно със съпругата си Ивон Паница основават Фондация „Свободна и демократична България“, за да подпомагат процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализма, свободната преса и свободния пазар.

Той е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (АУБ), един от създателите на „Джуниър Ачийвмънт“ България, „Аутуърд Баунд“ България, Сдружение „Деца и юноши”, Института за изследване на близкото минало, Института за пазарна икономика – София, основател е на Училището за политика, наречено на негово име след смъртта му.

error: