Излюпи се бебе египетски лешояд в диво гнездо с онлайн камера в Провадия. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. След няколко дни се очаква и излюпването на второто лешоядче. Досега семейството успешно е отгледало общо 12 малки.

Всеки може да наблюдава грижите на родителите към бебето на сайта www.LifeNeophron.eu. Вече девет години хиляди хора от над 140 страни стават свидетели на тайния живот на световно застрашения вид.

Родителите веднага започват да се грижат за малкото, като се редуват да го топлят и да му носят храна, каза пред БНР орнитологът Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците. В същото време продължават да се редуват и да лежат върху другото яйце. Обикновено се раждат по едно женско и едно мъжко, каза още орнитологът. Но е трудно да се определи полът на птиците, докато са малки.

След няколко седмици двете малки лешоядчета ще са активно оперени и след 50-тия ден започват активно да подскачат в гнездото, да махат с криле и да се подготвят за първия си полет, каза още Владимир Добрев. Той се случва около и след 75-тия ден. Птиците отлитат на юг през септември месец. Обикновено младите не летят с родителите си, а с други възрастни птици, каза още Владимир Добрев.

Двойката египетски лешояди е защитен вид и гнезди в скалите над Провадия повече от 10 години. Досега успешно са отгледали общо 12 малки. Египетските лешояди са доста грижовни родители. Полагат еднакво големи усилия за отглеждането на малките си. Двойката в Провадия е една от всички, на които орнитолозите помагат като им доставят два пъти седмично храна в близост до гнездото.

error: