Общинският съвет на Венеция одобри входна такса за туристите, които влизат в популярния италиански град, разположен във Венецианската лагуна.

Все още не ясно кога приетата схема ще влезе в сила. Първоначалните планове бяха да се въведе такса от 3 евро (2.65 долара) за еднодневен престой от май. През следващата година таксата ще нарасне до 6 евро и може да бъде увеличена до 10 евро през натоварени туристически дни.

Масовият туризъм от дълго време е проблем във Венеция, въпреки че е основният източник на приходи за града. Туризмът е разглеждан като основна причина за пренаселването, повишените цени на имотите и намаляващото местно население.

По оценка на неправителствената организация за защита на културно-историческото наследство „Италия ностра“ (Italia Nostra) от 2016 година всяка година 30 милиона души посещават града, който е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, със среден дневен наплив от над 82 хил. души.

Според схемата за входна такса посетителите, които са настанени в хостели, ще бъдат освободени от плащането й. Гостите на хотелите вече плащат местна туристическа такса за престоя си.

Снимка: unsplash.com

error: