На около 240 километра от бреговете на едно от най-студените места на света – Аляска, няма лед. Това показва анализ на Американската климатологична служба.

„Във водите край Аляска няма лед. Това определено е екстремна година – дори и по по-модерните стандарти за промяната в Арктика“, коментират Рик Томан, специалист по климатология в Центъра за оценка на климата в Аляска и Уолт Майер, учен в Националния център за снеговалежите на САЩ.

Според официални данни, през 2017 година също е имало такова положение, но през тази година пълното разтопяване на леда е станало много по-рано. А през март в Берингово море също на практика е нямало лед.

По думите на Томан, големият проблем е, че в Арктика започва да преобладава т.нар. млад лед, а той е много по-уязвим на климатични промени. А резултатът е ужасяващ – през миналата година ледът в Арктика е бил с 47% по-малко, отколкото е бил средно за периода 1979 – 2018 година.

Зак Лейб, доктор от Университета в Калифорния, казва, че температурата на въздуха в Арктика се вдига над два пъти повече, отколкото е средната температура в глобален мащаб.

Друг сериозен проблем е океанът – по-тъмните води всъщност не отразяват, а абсорбират слънчевата светлина, съответно стават по-топли и ледът се топи. Получава се омагьосан кръг, а последствията стават все по-сериозни.

error: