От десетилетия един от най-впечатляващите водопади в света – Виктория, е мястото, където водата от река Замбези пада от височина 100 метра и кара мнозина да се възхищават на природното явление. Най-тежката суша от век насам в района превърна водопада в тънка струйка.

Водопадът, който е на границата между Замбия и Зимбабве, е пресъхнал почти напълно. Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал. Вместо него, след като водата спадна наполовина и достигна най-ниското ниво от 40 години, под скалите се виждат няколко невзрачни езерца.

Събитието усили страховете, че климатичните промени могат да убият една от най-големите атракции в региона, пише „Гардиън“. Сушата обаче не е пагубна само за икономиката, тя обърква до хаос дивия живот в околните национални паркове.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=glz64q1vaLs“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

 

Шокиращите снимки на водопада преди сушата и сега показват в каква криза е природата в района. Буйната зеленина е отстъпила място на кафеникави посърнали треви. Река Замбези – някога една от най-впечатляващите в Африка, сега е осеяна със скали.

В момент, в който световните лидери се събират в Мадрид, за да обсъждат как да спрат глобалното затопляне в южната част на Африка милиони хора са в бедствено положение поради сушата.

error: