Най-известната забележителност на японския град Мияма е Каябуки-но Сато – селото с тръстиковите покриви. Това традиционно селище е част от културното наследство на страната.

Селото с тръстиковите покриви е не само исторически паметник, но и своеобразен музей под открито небе. 38 от общо 50-те дървени къщи са с покриви от тръстика. Много от тях са построени още в периода Едо (1603-1868), поради това селото през 1993 г. е признато за резерват на традиционната японска архитектура, съхранил първоначалния си външен вид.

Къщите са построени от леснозапалими материали. Един пожар за минути може да обгърне цялото село и през 2000 г. то е много близо до такава катастрофа. Благодарение на бързите действия на властите, щетите върху музея под открито небе не бяха мащабни.

С цел избягване на непредвидени ситуации беше инсталирана ефективна система за напояване, която при най-малка заплаха от възпламеняване, стартира 62 пръскачки. Създава се уникална водна завеса. Тази система е абсолютно незабележима, докато не бъде стартирана, като е замаскирана в кладенци, които са неизменна част от селския бит.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=Hop43Cwe4Js“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““ /]

error: