Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. Наградите се връчват за достижения в детско-юношеската литература.

Спиридонова и Кънева са в списъка с общо 263-ма кандидати от 69 страни. Новият лауреат на наградата ще бъде обявен на 13 април 2021 г. Той ще бъде избран от жури от 12 души, назначени от шведския Национален съвет по култура. Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари.

Това е четвъртата номинация за Юлия Спиридонова – Юлка. От първите български номинации – за 2017 г. – до днес тя ежегодно е номинирана в компанията на големи български автори и илюстратори. Заедно с нея за наградата са се борили Любен Зидаров, Виктор Самуилов и Мая Дългъчева.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е най-значимата награда в света за достижения в областта на литературата за деца и юноши. Тя е учредена от шведското правителство през 2002 г. Паричната ѝ премия е пет милиона шведски крони (500 000 долара).

error: