Някои от най-красивите и уникални места по света са застрашени от климатичните промени и други влияния, следствие от човешката дейност.

Светът стана по-достъпен от всякога. Държави като Бутан и Мароко са на челни места в списъците за посещение, благодарение на социалните мрежи и директни полети. Нарастващият брой туристи заедно с ефектите от климатичните промени, презастрояването и замърсяването вредят на планетата по начини, които никога не сме си представяли. Доказателство за това с изчезването на рифовето, топенето на ледниците и пълните с пластмаса морета.

Бъдещето на планетата може да изглежда мрачно, но решенията са в ръцете ни. Директни полети, посещение извън сезона, използване на обществен транспорт и подкрепа към местния бизнес са част от нещата, които могат да имат положително влияние върху хората, средата и икономиката на една дестинация.

Венеция, Италия
Прекалено много туристи

Над 1000 години венецианците изкарват свежа морска храна на рибния пазар Риалто. Днес историческите щандове са засипани от туристи, чиято цел е да си направят селфи. Липсата на реални клиенти може да затвори пазара. Населението на земята се е утроило от 50-те години на миналия век. По-голямата средна класа (очаква се тя да стане над 4 милиарда до 2022) означава повече пътуващи.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=JphHw6iU4m8″ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

Традиционни дестаниции като Венеция бяха сред първите, които усетиха ефектите от прекалено многото туристи. Населението на града намаля значително, а посетителите постоянно нарастваха, особено тези, които прекарват един ден там и допринасят малко за икономиниката.

Други застрашени дестинации: Амстердам, Барселона, Мачу Пикчу

Бариерен риф на Белиз
Избелване на корали

Миналата година рифът на Белиз, който се разпростира на 320 км., най-накрая бе изваден от списъка на ЮНЕСКО за застрашени места, след като правителството намали сондирането за нефт и унищожаването на мангровите гори. Това е повод за празнуване, но рифът все още е в опасност.

Климатичните промени са най-голямата опасност за кораловите рифове, тъй като затоплянето на водата в океаните води до така нареченото избелване на коралите. Според някои прогнози, ако няма промени, между 70% и 90% от рифовете по света може да загинат до 2040.

Други застрашени дестинации: Австралийския бариерен риф, островите Галапагос, национален парк Комодо в Индонезия

School of creole wrasse

Солните плата на Боливия
Презастрояване

Когато праисторически езера се изпаряват в Боливия, те оставят най-голямото плато, покрито със сол в света. Салар де Уюни се разполага на 6500 кв. км. площ, а мястото е толкова нереално с обширния си бял пейзаж.

Под него обаче бяха открити огромни залежи на литий, който се използва за направата на батерии за мобилни телефони и други електрически устройства. Правителството построи завод за преработване на метала през 2013 г. и започва да подписва договори с чужди компании. Една от целите бе подобряване на живота на населението, тъй като почти 40% от боливийците живеят с по-малко от 2 долара на ден. Скоро девствените плата ще бъдат белязани с раните на мините, а това е само началото.

Други застрашени дестинации: Амазонка, Големия каньон в Аризона, Стоунхендж

Плажовете на Бали
Замърсяване

Миналата година видео на британския гмуркач Рич Хорнър, показващо как плува сред море от боклук, повечето пластмаса, стана изключително популярно и накара хората по света да се замислят за проблема. Правителството на Индонезия даде обещания, че ще намали пластмасата във водите със 70% до 2025 г., но в крайна сметка много зависи от действията на отделните индивиди.

Други застрашени дестинации: Истанбул, Евърглейдс във Флорада, езерото Титикака, връх Еверест

Глейшър нешънъл парк в Монтана
Причина: Повишаване на температурите

Снежните върхове на рая за туристите може скоро да промени името си, ако климатичните промени продължат да се развиват по настоящия модел. От 1966 г. 149 ледници са изчезнали от парка.

Докато повишаването на температурата е причина ледниците по света да намаляват, тези в Монтана са още по-уязвими поради ниското си разположение, по-високите летни температури и по-малкото количество валежи.

Други застрашени дестинации: Алпите, връх Килиманджаро

Хой Ан, Виетнам
Причина: Повишаване нивото на Световния океан

Повишаването на нивото на океаните може да нанесе сериозни щети на древния град в Хой Ан. Великолепно запазеното пристанище с 1100 дървени постройки, сред които 800 са от 16-и и 17-и век, е застрашено, защото голяма част от града стои на два метра над морското ниво. Хой Ан е уязвим от тайфуни, бури и ерозия, а очакванията са от следващата година редовно да се наводнява.

Други застрашени дестинации: Ню Йорк, Малдивите

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=kRSLwxHnbFs“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

 

error: