По данни на МРРБ от около 5500 дка дюни – 70% е частна собственост, макар това да е противоконституционно. А 50% от тях пък, са включени в урегулирани поземлени имоти, което предполага или вече да са застроени, или да бъдат застроени, каза за Радио Стара Загора Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Той даде пример с терените между Шкорпиловци и Камчия, където през 2006г. 4500 дка площ дюни и гори са били заменени като ливади и пасища и са били закупени за 12 ст./кв.м. Така се е случило с 300 дка площ при Аркутино, над 700 дка при Крапец, още при Несебър, Слънчев бряг и множество други места.

Презастрояването вече рефлектира и върху биологичното разнообразие, допълни Белев, като даде пример с Алепу, където заради строителните дейности, тази пролет са изчезнали пчелоядът и черният щъркел. Животинските и растителни видове по дюните са най-чувствителни. Те са с много специфичен хабитат и всяко въздействие върху тях ги уврежда, подчерта природозащитникът.

Над 20 организации, обединени в гражданска група „Бетономорие“ започнаха протестна кампания срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които не се урегулира къмпирането, не се ограничава строителството по плажовете и край тях, определят се високи глоби за къмпингуващите. Новите текстове позволяват достъп на моторни превозни средства до брега.

error: