Звездите на Болшой театър Екатерина Крисанова и Иван Василиев ще гостуват на Софийската опера. Те ще участват в балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, който ще бъде представен на 19 октомври.

В репертоара на световните сцени „Дон Кихот“ е интересен за хореографите и не винаги следва буквално романа на Сервантес. Балетът е провокация и за изпълнителите със сложността на ролите и е вдъхновение за всички, които участват в него. Нежността, динамиката, силата, грацията и характера на „Дон Кихот“ са били винаги предизвикателство за всеки хореограф и балетен актьор.

Екатерина Крисанова ще изпълнява ролята на Китри, а Иван Василиев ще се превъплати в Базил. Режисьор е Петър Луканов, а на диригентския пулт застава още един гост от Болшой театър – Павел Клиничев.

В постановката участват и солистите на балетната трупа на Софийската опера: Цецо Иванов, Катерина Петрова, Марта Петкова, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Матю Уитъл и Ивана Харизанова. На диригентския пулт ще застане диригентът на Болшой маестро Павел Клиничев.

Екатерина Крисанова е една от големите балетни звезди на Русия. Родена е в Москва. Обучавана е в балетната школа на Лавровски. Получава златен медал през 2001 г. на Международния балетен конкурс Prix de Luxembourg и същата година е отличена с бронз в състезанието за юноши.

През 2002 г. е удостоена с друг бронзов медал в Санкт Петербург и същата година посещава балетната академия в Болшой театър, в която се дипломира през 2003 г. През същата година става член на балет Болшой театър. През 2009 г. тя вече е солист в същия театър.

Иван Василиев е звезда на Санкт Петербургския театър „Михайловски“. Преди това е солист в Болшой театър. От 7-годишен се вълнува от балета, затова по-късно учи класически танц в Беларуския държавен институт, под ръководството на хореографа Александър Коляденко.

През 2006 г. на сцената на Болшой се появява млад и талантлив танцьор. На артиста са му необходими само четири години, за да стане премиер на балетната трупа. Освен главните роли в „Спартак“, „Дон Кихот“,  „Лешникотрошачката“, „Петрушка“, „Жизел“, Иван Василиев участва в международния проект „Kings of Dance“.

ПРОГРАМАТА НА СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ ЗА НОВИЯ СЕЗОН

error: