Фотографията е универсален език, чрез който може да се говори за много и различни аспекти на съвременния живот. Тя е документ, който може да ни разходи в историята. Тя е и изкуство, което може да ни накара да се замислим. Фотографията е инструмент за социална промяна, но и начин на себеизразяване.

Клуб Фото Свят за втора поредна година организира Inspiration Photo Conference и кани фотографи от различни краища на света, за да вдъхновят повече български автори да работят по най-високите професионални стандарти в тази област.

Осем световно признати фотографи от различни направления на фотографията ще дойдат в България за участие в конференцията, която ще се проведе между 8-9 февруари 2020 в „World Trade Center Interpred“ в столицата. Очаква се в конференцията да участват над 200-250 професионални фотографи.

Сред гостите на второто издание на Inspiration Photo Conference са Мартин Пар, Андреас Х. Битесних, Тарик Заиди и Йонас Бендиксен.

Мартин Пар е едно от легендарните имена на съвременната фотография. Кариерата му е забележителна и продължава вече над 40 години. Той е толкова продуктивен, че е трудно да бъде представен в няколко изречения. Мартин документира съвременното общество по един особено забавен и на моменти ироничен начин. От 1994 г. е член на една от най-известните световни фотографски агенции – Магнум. В периода 2014 – 2017 г. той е неин президент.

Андреас Битесних е сред най-известните фотографи в света на мъжко и женско голо тяло. Той също е познат със своята травел, стрийт и портретна фотография. Разпознаваем е със своята изчистена естетика и перфектната синтеза между състояние и форма.

Тарик Заиди вече четири години снима истории в снимки и видеа от Ангола, Бразилия, Камбоджа, Чад, Конго и други краища на света. Те са публикувани в над 900 списания, вестници и сайтове в повече от 60 страни. Сред медиите са „The Guardian“, BBC, CNN, „National Geographic“, „Washington Post“, „Vogue“, „Esquire“ и мн. др. Спечелил е много международни награди (POYi, UNICEF, NPPA, PDN, IPA, AI-AP etc). Работата му е показана в над 70 международни изложби.

Йонас Бендиксен е роден в Норвегия през 1977 г. Започва кариерата си на 19 години като стажант в офиса на фотографска агенция „Магнум“ в Лондон, преди да започне да пътува, за да реализира множество интересни собствени проекти. Бендиксен е носител на множество престижни международни награди, сред които Infinity Award на международния център за фотография в Ню Йорк, награди Снимка на годината (Pictures of the Year International Awards), World Press Photo, наградата за култура Telenor и мн. други.

Владимир Василев е единственият българин, утвърден за лектор в конференцията до този момент. Той е роден в Стара Загора. Започва да се занимава с фотография още на 15-годишна възраст, докато учи строително инженерство. През 1998 г. решава да посвети живота си на фотографията, а три години по-късно напуска страната и се установява във Франция.

error: