Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде президент на журито на фестивала в Кан тази година. Мексиканският режисьор ще наследи Кейт Бланшет, която през 2018 г. изпълняваше тази роля. Бляскавият кинофестивал на френската Ривиера ще бъде открит на 14 май и ще продължи до 25 май. Той ще бъде открит с филма на Джим Джармуш „Мъртвите не умират“.

Иняриту спечели наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан през 2006 г. с филма „Вавилон“, в който една от главните роли изпълни Бланшет. Мексиканецът два пъти поред бе отличен с Оскар за най-добър режисьор през 2015 г. и 2016 г.

Жируто в Кан ще включва четири жени и четирима мъже. Сред тях са американската актриса Ел Фанинг, която също играе във „Вавилон“ на Иняриту, и Йоргос Лантимос. Режисьорът е продуцент на „Фаворитката“ – филмът, който получи 10 номинации за Оскар на последните награди, сред които бе и Филм на годината.

Част от журито са още полският режисьор Павел Павликовски, италианската режисьорка Аличе Рорвахер, американската режисьорка Кели Райхарт, френският кинодеец Робен Кампийо, актрисата и режисьорка Маимуна НДиайе и авторът на комикси Енки Билал.

error: