Ако текилата е вкусът на Мексико, мариачи музиката е звукът. Често шумната, но понякога сърцераздирателна комбинация от две китари, цигулка и тромпет е народната музика на мексиканците. След революцията през 1920 г. правителството приема мариачи като символ на идентичност, първо чрез радиото, а по-късно чрез филмите.

През 2011 г. ЮНЕСКО разпознава стила мариачи като част от културното наследство на човечеството. На този етап половин свят е запознат с „Ла Кукарача“.

Няма по-добро място за усещане на звуците и цветовете на тази традиция от Международния мариачи фестивал в Гуадалахара, който се провежда през август и септември. 500 музиканти свирят и пеят в различни зали и улици на града. Десетдневният празник включва родео, изложби и паради. Най-голямото събитие е състезание по изпълняване на традиционната за Мексико музика.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=8Y1FMHq6UAc“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““ /]

error: