Нова експозиция с материали от 27-ата Българска антарктическа експедиция вече може да се види в зала „Риби“ на Националния природонаучен музей при БАН.

Морските организми, събрани от Южен залив, о-в Ливингстон по време на XXVII Българска антарктическа експедиция, са изложени в три нови витрини в зала „Риби“ на втория етаж на музея. Научните проби са събрани от крайбрежната зона пред Българската полярна база на о. Ливингстън.

Музейните експонати включват един от най-големите улавяни досега екземпляри на крокодилска ледена риба, 3 вида нототениеви риби, 8 вида морски безгръбначни и два вида водорасли.

Тихомир Стефанов от музея разясни, че ледените риби са различни от всички други гръбначни животни, защото в кръвта им няма хемоглобин. Кислородът се пренася с проста дифузия в кръвната плазма. Наличието на специални гликопротеини в кръвта им позволява да оцеляват при минусови температури, без тя да замръзне.

Морските безгръбначни – миди, охлюви, морски паяк, немертинов червей, морска звезда и др. са уловени от доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет.

error: