Едва ли има човек, който е бил в Родопите, и не се е влюбил в красотата и магията на тази планина. Тези от вас, които ме познават, знаят, че моята баба е родопчанка. От малко дете Родопите са любимо място и втори дом за мен. Обичам красотата на природата, спокойствието и величието на Родопите. И до днес ме вдъхновява силата на духа на родопчаните, тяхната безкрайна любов към фолклора, музиката и традициите.

Перперикон – Българското Мачу Пикчу

Според археолози Перперикон за първи път е населен още 8000 години преди Христа, след това е бил свещен град на траките, които са почитали бога Слънце, на византийци, римляни и българи. До днес са разкрити дворец, няколко акропола, гробница на владетели, християнска базилика, наблюдателна кула, басейн и воден резервоар, римска канализация. Много учени твърдят, че именно тук е било светилището на бог Дионис.

Камените гъби

Тези причудливи скални образувания намерихме съвсем случайно по пътя към язовир Кърджали. Те са естествени образувания във формата на гъби, пънчетата им са с розовникав отенък, а шапките зеленикави, изваяни са от приподата в скали от риолитови вулкански туфи, чията възраст е над 35 млн.години.

Кръстова гора и Параклисът „Възнесение Господне“

Кръстова гора е местност близо до Кръстов връх, от който носи името си. За много хора, тя е християнски манастирски комплекс или българската Света гора, но за мен тя е любимо място за разходка в прегръдките на Родопите.

По пътя за Кръстова гора минаваме през последното село по пътя- Борово, а само няколко завоя след него, сякаш кацнал на един хълм, се намира параклисът „Възнесение Господне“.

Още интересни и красиви места от Родопите и снимки от там, както и пътешествия от други места из България и по света, може да видите в блога на Лиляна Узуноваwww.lilyanauzunova.com

error: