В историческото сърце на Цюрих, близо до оживената търговска улица Банхофщрасе, светлият и просторен интериор на ресторанта “Хаус Хилтъл” е пълен с живот. Омайващи аромати изпълват въздуха, докато около бюфета с над 100 ястия се извива опашка. На масите са разположени домашно приготвени вегетариански и вегански ястия от цял свят.

“Хаус Хилтъл” не е просто един от най-популярните ресторанти в Цюрих. Той е признат за най-старият вегетариански ресторант в света, който не е спирал да съществува. Основан през 1989 г. и ръководен от четвърто поколение от фамилията Хилтъл. Комбинира влияния от индийска, азиатска, средиземноморската кухня. Менюто, което разчупва границите, представя на поколения швейцарци и европейци богата палитра от вегетариански опции.

На долния етаж неформалния бюфет, за който плащаш на килограм, е хъб на активността, докато ресторантът на първия етаж със своите бели покривки, обширни прозорци и цяла стена, запълнена с лавици готварски книги, предлага по-изискано пространство.

Повлияна от Германия кухнята в Цюрих винаги се е характеризирала със солидно присъствие на свински и телешки ястия. Zürcher geschnetzeltes, което в превод значи “накълцано месо в стил Цюрих”, вероятно е най-известното. То представлява телешко с гъбено рагу.

Когато ресторантът отваря врати в края на 19-и век, вегетарианците често са получавали подигравки от елита на Швейцария, като са наричани “тревопасни”. По това време месото е най-търсеният елемент в храната из Европа, а опциите без месо се ограничавали до картофи, сирена и зеленчуци.

Разнообразната гастрономия на Швейцария нямаше да се развие по този начин, ако един германски шивач на име Амборзиус Хилтъл не е имал проблеми с ревматизма. Няколко години, след като роденият в Бавария шивач се установява в Цюрих, той получава диагнозата. Той не може не само да шие, но и докторът му казва, че ако не се откаже от месото, най-вероятно ще умре преждевременно.

В тези времена ястия без месо били трудни за намиране, така че 24-годишният Хилтъл прекарва много време на единственото място, където ги предлагат – Vegetarierheim and Abstinence-Café. Той не само се влюбва във вегетарианската кухня, здравословното му състояние се подобрява, но и се влюбва в жената, които приготвя тези ястия. През 1904 г. той веднага се възползва от възможността да стане собственик на ресторанта, който не е в цветущо състояние. Малко след това се жени за готвачката Марта Гнойпел и дава ново име на мястото – “Хаус Хилтъл”.

Същата година из Швейцария се разпространява ново движение, което проповядва за здравословно хранене и по-малко месо. Харизматичният д-р Максимилиан Бирчер-Бенер, който също вярва в това, измисля нова швейцарска закуска – мюсли, която в наши дни е толкова популярна.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=v8ah8ztJ2eQ“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

Нарастващият обществен интерес в здравословен начин на живот води повече клиенти и към ресторанта на Хилтъл. Настоящата визия на заведението придобива формата си през 1951 г., когато снахата на Аброзиус Маргрит пътува до Делхи и се влюбва в индийските аромати. Тя се завръща с чанти, пълни с подправки, и започва да ги използва в ястията на ресторанта. Промяната води постоянен поток от индийски гости

„Суисеър” дори предлага на “Хаус Хилтъл” да стане официален доставчик за вегетарианските ястия на пасажерите си. Авиокомпанията, която сега се казва “Суис”, все още работи със заведението, а това повишава репутацията на ресторанта извън Цюрих.

Днес, много от ястията, които Маргрит прави за първи път и някога са се възприемали като прекалено екзотични за швейцарката клиeнтела, все още се сервират в “Хаус Хилтъл”.

През 60-те години на миналия век Цюрих вече се е променил толкова много, че ресторантът, някога обграден от малка гора, сега се намира в центъра на града. Той е променен не само физически, но и по отношение на мисленето на хората към вегетарианската храна. За да е в час в времето и да привлича по-млади клиенти, през 1973 г. заведението въвежда модерна коцепция, която включва салатен бар, ъгъл за доставки и разнообразие от прясно изтискани сокове, като всички те са иновации и се появяват за първи път в Швейцария.

Повече от век след като отваря врати, “Хаус Хилтъл” се още предлага нови неща. За да разшири философията на здравословното хранене през 2015 г. на петия етаж на заведението е откриха академия, където ценители и професионални готвачи могат да получават класове по готварство, свързани с вегетарианската и веганската кухня.

“Хаус Хилтъл” има планове да открие в бъдеще ресторант в САЩ – в Ню Йорк или Лос Анджелис.

По материали на „Би Би Си“

error: