Суматранският носорог вече официално е изчезнал в Малайзия, след като загина последния известен екземпляр, информира BBC.

Последният женски екземпляр, на име Иман, е починал в края на миналата седмица на остров Борнео на 25 години от рак. Последният суматрански мъжки носорог в Малайзия почина през май тази година.

Някога суматранският носорог се е срещал из цяла Азия, но сега е почти изчезнал от дивата природа. Най-малкият от петте вида носорози някога се е срещал дори в Индия, но популацията му драстично намаляла вследстие на обезлесяването и бракониерството.

Сега видът е критично застрашен. От Световния фонд за природата смятат, че са останали едва около 80 екземпляра от вида, повечето от които в природата на остров Суматра и индонезийската част на остров Борнео.

От Международния съюз за защита на природата отбелязаха, че суматранският, черният и яванският носорог са критично застрашени видове. Едва около 24 500 носорози живеят в природата, а други 1250 – в плен.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=1Iqdo219pUQ“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: