Филмите на финландския режисьор Аки Каурисмаки ще бъдат представени като част от 24-тото издание на фестивала „София филм фест“ в началото на март.

Известен с лаконичния си авторски стил и изящното присъствие на тънък хумор, той Каурисмаки е сред творците в киното, които винаги приковават вниманието на публиката

Роден във финландския град Ориматила през 1957 година, Каурисмаки се увлича по седмото изкуство покрай брат си Мика, с когото първоначално работят съвместно. С него Аки Каурисмаки снима документалния филм „Пътуване около Сайми” и заедно създават продуцентската компания „Villealfa”. Днес имената на братята Каурисмаки са синоним на съвременното финландско кино.

Самият Аки Каурисмаки не е завършил кино училище. Работи като пощальон, келнер, мияч на чинии, журналист, кинокритик и както той сам казва: „лутането из професиите ми донесе доста материал за киноистории“. Това вероятно обяснява и факта, че главни герои във филмите на Каурисмаки най-често са аутсайдерите в обществото – боклукчии, безперспективни работници, безработни, неразбрани интелектуалци …

Аки Каурисмаки дебютира самостоятелно като режисьор в игралното кино през 1983 година с „Престъпление и наказание“ – адаптация по романа на Достоевски, в която главният герой, работник в кланица в съвременния Хелзинки, убива човек за пари и е принуден да живее с последствията от деянието си… След това със завидно постоянство Каурисмаки снима по един филм почти всяка година, без да прави никакви компромиси с качеството. Така се появяват „Сенки в рая“ (Varjoja paratiisisa) (1986), „Хамлет се впуска в бизнеса“ (Hamlet Liikemaailmassa) (1987), „Ариел“ (Ariel) (1988), „Ленинградските каубои в Америка“ (Leningrad Cowboys Go America) (1989), с който идва и световната му известност, „Момичето от фабриката за кибрит“ (Tultikkutehtaan tytto) (1989), заснетият в Лондон „Наех наемен убиец“ (I Hired a Contract Killer) (1990), „Бохеми“ (La Vie de boheme) (1992), „Пази шалчето си, Татяна“ (Pida huivista kinni, Tatjana) (1994), „Тоталното балалайка шоу“ (Total Balalaika Show) (1994), „Плаващи облаци“ (Kauas pilvet karkaavat) (1996), „Юха“ (Juha) (1999).

През 2002 година финландският майстор на киното допълва филмографията си с „Мъжът без минало“. Признанията идват едно след друго – Голямата награда на журито в Кан, наградата на критиката за филм на годината, както и номинация за чуждоезичен „Оскар“. През 2006 година „Светлини в здрача“ приключва трилогията на Каурисмаки „за безработицата“ („Плаващи облаци“ и „Мъжът без минало“) и премиерата му също е в конкурсната програма в Кан.

В „Хавър“ (номинация за „Златна палма“ и наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан 2011) финландският режисьор пресъздава поредна завладяваща история. Сюжетът разказва за бивш писател и известен бохем, оттеглил се доброволно в изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо като ваксаджия, но неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец от Африка…

В допълнение на прожекциите, които ще бъдат в Дома на киното от началото на март, ще бъдат организирани изложба с фотографии, свързани с филмите на Каурисмаки, в Галерия „Синтезис“, както и изложба с оригинални плакати на филмите на режисьора – във фоайето на Дома на киното.

error: