Цигуларят Светлин Русев ще изнесе солов концерт в сърцето на Париж на 23 май. Само ден преди най-светлия български празник на културата и духа – 24 май, виртуозът ще свири в зала Gustave Eiffel на Айфеловата кула. Един от най-популярните български цигулари ще бъде там по покана на Българския културен институт в Париж.

Светлин Русев е радвал публиката на много от най-престижните концертни зали по света, сред които Болшой театър, Театър „Шатле“ и „Концертхаус“ в Берлин. Той е работил с някои от най-големите имена и редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, Оркестъра на националното радио на Франция, Сеулската филхармония, Токийската филхармония и други престижни музикални институции. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, широко известни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.

Кариерата на виртуоза е свързана с Франция от години. Той учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а от 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Цигуларят е бил концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио от 2005 до 2017 г.

error: