Безмъртното произведение на Джузепе Верди – операта Аида, се изпълнява в наши дни по целия свят. Нейното сътворение е резултат от поръчка, която прави египетският вицекрал Исмаил паша на великия композитор, изразявайки по този начин амбицията си на владетел, страната му да се превърне в мост между Европа и Африканския континент.

Първоначално Исмаил паша предлага на Верди да напише химн в чест на откриването на Суецкия канал – събитие, което е отбелязано и с откриването на нов оперен театър в Кайро, но композиторът не проявява особен интерес към предложението му. След като на 1 ноември 1869 г. новата опера е открита с постановката на Риголето, египетският владетел е решен да поръча ново оперно произведение, чиято световна премиера да се изравни с открои блясъка на новооткрития оперен театър. Така се появява Аида, която е изпълнена за пръв път в Кайро на 24 декември 1871 година.

В операта Аида звучи класическият Верди: тя е разказ, чиято динамика се задвижва от любовта на едно човешко същество към друго, прекършена от заобикалящия ги свят.

Два воюващи народа – Египет и Етиопия – изграждат контекста на любовната история между предводителя на египетските войски Радамес и Аида – дъщеря на врага му -етиопския владетел. Помагайки на Аида и баща й да избягат от египетски плен, Радамес изменя на народа си и на бъдещата си съпруга Амнерис, дъщеря на фараона.

Дати:
08.06.2018 – 19:00
09.06.2018 – 19:00
10.06.2018 – 16:00

Голяма сцена, Времетраене: 3:15, Антракти: 1

Билети:

На касата на Софийска опера и балет или онлайн.

error: