Вторият авторски диск на Добринка Табакова с хорови записи от Катедралата в Труро бе нареден сред „Дисковете на годината“ за 2019 г. от британското списание за класическа музика „Грамофон“. Албумът на българката бе издаден през есента на 2019 г.

Албумът на българката бе издаден през есента на 2019 г. В него са събрани изпълнения на хорови творби, две симфонични поеми и множество църковни химни. Един от тях, „Магнификат“, бе определен от критиците за най-силната и прочувствена композиция в жанра писана досега. Друга нейна творба за Рождество беше изтъкната като една от петте най-добри такива композиции в Англия. Музиката от този албум ще прозвучи на 22 януари от 19 ч. в Българския културен институт в Лондон.

Табакова е щатен композитор на концертния оркестър на „Би Би Си“. Първият й албум „Струнни пътеки“ получи номинацията за „Грами“ през 2014 г.

През изминалата година кантата на композиторката „Векове на медитации“ бе избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години и бе изпълнена в десет от най-големите катедрали в страната. Нейни хорови творби прозвучаха по време на закриването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, а също в Уестминстърското абатство и в катедралата „Свети Павел“ в Лондон.

Табакова бе част юбилейния 90-и сезон на Софийската филхармония. В родния ѝ Пловдив се състоя премиерата на нейния „Тропар за Свети Иван Рилски“, а през август участва във фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в село Ковачевица.

Освен във Великобритания и България, нейни творби бяха изпълнявани в още 15 страни, като Австралийското радио я определи за един от най-изпълняваните в света съвременни композитори, а списание „Хор и Орган“ постави българката на корицата си.

error: