Трима българи са сред претендентите за престижните наградите на Филмовата академия. Теодор Ушев, Петя Златева и Милко Лазаров са в дългия списък с кандидатите за Оскар, които се надяват да стигнат до официална номинация, съобщава БНТ.

„Физика на тъгата“ на Теодор Ушев по мотиви от романа на Георги Господинов е сред 90-те късометражни анимации, които се борят за Оскар. Филмът е продуциран на Канадския филмов борд.

От всички 90 в анкета с участието на най-изявените директори на фестивали и кинокритици „Физика на тъгата“ попадна сред трите заглавия, които събраха най-много гласове и са с най-големи шансове. Премиерата на анимацията беше на фестивала в Торонто, а преди 10 дни той покори и българската публика. През 2017 г. със „Сляпата Вайша“ Ушев достигна до финалните номинации.

В същата категория се състезава и „Задачи за деня“ на Петя Златева. Анимацията е определена като красиво и тъжно пресъздаване на самотата в привидно нормалния ден. Режисьорката е част от „Компот колектив“, които събира едни от най-талантливитие и изявени по света български аниматори.

„Ага“ на режисьора Милко Лазаров е българското предложение в категорията, която вместо чуждоезичен, вече ще се казва международен игрален филм. В нея тази година се състезават 93 страни, което е рекорд.

Метафората за последното семейство и нарушената хармония превръщат в универсална история филма, който беше представен в конкурсната програма на „Берлинале“. Заглавието спечели близо 40 награди на фестивали по целия свят. „Ага“ е корподукция на БНТ.

До нощта на церемонията на 9 февруари, списъкът с филми, които се борят за „Оскар“ ще става все по-кратък, а фаворитите – все по-ясни. На 16 декември ще станат известни 10-те претенденти във всяка една категория, които продължават напред, а на 13 януари ще бъдат обявени финалните номинации.

[fusion_vimeo id=“https://vimeo.com/363926376″ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_vimeo]

error: