Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от „Зелени Балкани“.

Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло.

Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел.

„За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани“, разказват от организацията.

„Птицата бе настанена за интензивно лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Закора“, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не бе спасена. Така величественият Ултрон завърши земния си полет преди да успее да навърши година…

Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България“, посочват от „Зелени Балкани“.

За конкретния случай също са уведомени РИОСВ-Хасково и ОП-Кърджали. По случая е образувана преписка и се води разследване. От „Зелени Балкани“ се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

error: