Между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена галерия ще бъдат показани над 100 черно-бели и цветни снимки на един от най-мистериозните фотографи – Вивиан Майер. Изложбата е със заглавие „В нейните ръце“ и е част от поредицата „Майстори на фотографията“ на фондация „Мусиз“, а фотографиите вече са обиколили градове като Лос Анджелис, Париж и Сао Пауло.

Творчеството на Вивиан Майер е открито случайно през 2007 г. и бързо се превръща в сензация. През 2015 г. документалния филм “Да откриеш Вивиан Майер”, посветен на живота и работата й като фотограф, печели номинация за “Оскар”.

Към края на 2009 г. всеки, който се интересува от фотография, е чувал нейното име. Малко по малко започват да излизат и факти от нейната биография. Вивиан Майер е родена през 1926 г. в Ню Йорк. Дъщеря е на французойка и австриец, а детството й минава между САЩ и Франция.

Вивиан Майер (1926 – 2009) е смятана за един от най-емблематичните автори на street фотографията. Името й се нарежда до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова забележителна, колкото и нейните снимки.

error: