Природата често създава спиращи дъха гледки в пещери, реки и планини. Ето някои от най-цветните й творения:

Леден диамант
Ватнайокул, Исландия

Влизането в ледените пещери Ватнайокул е като да стъпиш в друг свят. Огромни проходи, издълбани в сърцето на най-големия ледник в Исландия, хвърлят искряща синя светлина, която е толкова нереална, че би изглеждала на място и в картина на Ван Гог. Пещерите са оформени от сезонни цикли на замръзване и топене. Стените на пещерите са изградени от лед, който е на хиляди кодини.

Извор на живота
Национален парк „Йелоустоун“, Уайоминг, Съединените щати

Grand Prismatic в парка „Йелоустоун“ е най-големият горещ извор в Съединените щати. Там може да види променяща се дъга от цветове. Гореща вода излиза от пукнатина в земната кора, подхранвайки извора.

Много малко живот може да оцелее в центъра на извора, където температурата достига до 90 градуса по целзий, а водата там е чисто синя. Далеч от центъра обаче, цветна, обичаща топлината бактерия процъфтява, а концентричните кръгове от различна температура създават различни ниши. Цветовете идват от фотосинтетични пигменти, които бактерията използва, за да извлича енергия от слънчевите лъчи.

Торта от цветове
Национален геопарк Zhangye, Китай

Паркът се намира по пътя на коприната в Северозападната част на Китай. Посетителите ги очаква пъстроцветна геоложки образования.

Тези впечатляващи формации понякога са наричани „Планини на дъгата“. Когато са се формирали преди 100 милиона години, те са се разположили хоризонтално, като пластове на торта. Оцветяването се образува, когато богати на желязо минерали проникват и взаимодействат с водата и кислорода там.

Нощни светлини
Префектура Окаяма, Япония

Техният живот може да е кракът, но те са ослепителни. Въпреки че възрастните светулки живеят няколко кратки седмици, те създават едно невероятно светлинно шоу. В Япония то започва в началото на юни, когато насекомите излизат от какавидите си в търсене на любов. Те привличат партньори чрез хореография от светлинни избухвания.

Червена река
Каньо Кристалес, Колумбия

Река „Каньо Кристалес“ преминава през националния парк „Сераниа де ла Макарена“ в Колумбия. Когато настъпи дъждовният сезон и нивото на реката се повиши през юни, чистите води се изпълват с цветове, благодарение на трева, която вирее там.

Здраво хванало се за скалната основа, водното растение се изпълва с живот и реката почервенява. Много видове безгръбначни и риби разчитат на него, а бозайници, като тапири, също го използват за храна.

Оазис в пустинята
Парк Анса-Борего, Калифорния, Съединените щати

На всеки две години, когато условията са подходящи, калифорнийската пустиня представя изложение на диви цветя, което е толкова впечатляващо, че оставя без дъх щастливците, които имат възможност да го видят.

“Много хора са шокирани, защото не очакват да видят толкова красота сред толкова еднообразен пейзаж“, споделя ботаникът проф. Марк Чейс .

Средата е толкова сурова, че повечето диви цветя чакат благоприятни условия под земята във формата на семена. След това, ако има достатъчно дъжд през зимните месеци, те оживяват следващата пролет – опрашват се, раждат семена и умират в рамките на няколко седмици.

Корален калейдоскоп
Западна част на Тихия окен

Различните корали предлагат многообразни форми и цветове. Тези с меко тяло изграждат ярка пигментация, която да ги предпазва от слънцето чрез отразяване на светлината. Твърдите корали, които са в основата на рифовете, дължат цвета си основно на водорасли, които живеят в симбиоза с тях.

error: