Най-новият анимационен филм на българския режисьор и художник Теодор Ушев „Физика на тъгата“ ще има своята първа прожекция в България на 17 ноември. Късометражният филм по романа на Георги Господинов ще бъде част от фестивала „Киномания“.

Продукцията, озвучена на английски от Росиф и Доналд Съдърланд, направи своята световна премиера в рамките на фестивала в Торонто през този месец и получи специалната награда – почетен диплом (special mention) от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто за „впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка“. Освен това той бе отличен от журито в категорията за най-добър късометражен канадски филм.

Преди прожекцията на „Физика на тъгата“ в София ще бъде показана анимацията на Ушев по „Годишните времена“ на Вивалди с живо изпълнение на музикантите от Квартет „Кварто“. Аниматорът има специално отношение към „Киномания“ – преди години (между 1995-а и 1998-а) той бе автор на плакатите за фестивала.

27-минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Той работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му „Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на Оскар, както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство. Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“. За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ.

Комплимент за филма е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с глас зад кадър. Гласовете на Росиф Съдърланд и неговия световноизвестен баща холивудският актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос – френската. Анимацията се разпространява официално на френски и английски език.

Макар и преди официалната премиера на филма, той вече провокира вниманието на професионалистите и с техниката, използвана за направата му. „Физика на тъгата“ е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

Филмът е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада /NFB/ и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE. Веднага след световната си преимера в Торонто, той стартира своя фестивален живот по различни международни фестивали с прожекции по цял свят. До края на годината „Физика на тъгата“ е вече в селекцията на престижни кино-форуми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

error: