„Имало едно време в София“ ще ни върне към времето на картичките и ще припомни как е изглеждал нашият град, когато паветата са били по-жълти, улиците са изглеждали по-широки, а съвсем близо до центъра са цъфтяли вишневи градини.

В беседата за стара София гид ще бъде урбанистът и автор на книгата „Исторически маршрути: София“ Здравко Петров, който ще сподели не само свои лични спомени, но ще покаже редки пощенски картички, запечатали лицето на българската столица от началото на XX век.

Срещата ще се състои на 25 февруари (вторник) от 19 часа в Salted Café Sofia на ул. „Братя Миладинови“.

Това е втора част на виртуалната разходка из столицата. Тя ще започне с панорама на София в първите години на XX век, видяна от хълма на Лозенец, тогава все още само пасища, вишневи градини и поляни за пикник. Ще разпознаем купола на старата Централна поща и ще я видим от близо. По-сетне ще видим и куполите на „Света Неделя“, преди и след ужасния атентат през 1925 г. С нова панорама ще видим един софийски „небостъргач“ от 1925 г. и извисяващия се храм-паметник „Александър Невски“. Ще се приближим до него, а от там ще продължим с дълга разходка по булевард „Цар Освободител“.

error: