За пръв път на българска сцена ще бъде поставен най-играния мюзикъл на всички времена „Клетниците“. Премиерата му ще се състои на 6 декември от 19 часа.

Спектакълът по романа на Виктор Юго не слиза от световната сцена вече 34 години и е гледан от над 60 милиона зрители в повече от 30 страни.

Българското представление се осъществява по договор с оригиналния продуцент Камерън Макинтош. То е режисирано от проф. Пламен Карталов. Диригент на сцената ще бъде Игор Богданов, сценография – Ханс Кудлух, а костюмите са дело на Лео Кулаш.

В ролите ще се изявят не само познати лица от сцената на Софийската опера и балет, но и известни наши поп и рок изпълнители. Владимир Михайлов от група „Сленг“ се превъплъщава в ролята на Жан Валжан. Орлин Павлов пък ще видим и чуем като Жавер. Другият изпълнител на ролята е Атанас Сребрев. Сред останалите изпълнители на сцената на Софийската опера ще бъдат Весела Делчева (Фантин), Вениамин Димитров (Мариус), Ники Сотиров (епископ), Румен Григоров (Тенардие) и др.

Мюзикълът „Клетниците“ е рекордьор по сценично дълголетие и е адаптиран на десетки езици, включително мандарин. Създаден на основата на едноименното произведение на Виктор Юго, той е изигран за първи път на 8 октомври 1985 г.

През 2012 г. бе заснета и холивудска продукция по мюзикъла. Режисьор бе носителят на „Оскар“ за „Речта на краля“ Том Хупър, а в ролите се изявиха Хю Джакман, Ръсел Кроу, Ан Хатауей, Саша Барон Коен, Хелена Бонам Картър.

Следващите представления в Софийската опера са на 7, 8, 10, 11, 12 и 13 декември, а „Клетниците“ ще бъде игран и през месеците януари и май.

error: