Отмяната на всички културни събития означава, че в България от неделя до второ нареждане със затворени врати ще останат театри, кина, концертни зали – евентуално музеи, галерии, читалища и библиотеки, поне в случаите, когато там се провеждат масови мероприятия, пише „Сега“.

Софийската филхармония и зала „България“ преустанови концертите си до второ нареждане, а
Софийската опера и балет отложи всички спектакли до 22 март. Националният дворец на културата също преустанови събитията си.

„Преустановяваме посещенията на културните мероприятия в НДК, считано от 08 март 2020 г. до второ нареждане. Това включва събитията във всички зали и пространства, управлявани от НДК, вкл. Театър Азарян, ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, Артгалерия, кино „Люмиер Лидл”, Литературен клуб „Перото”, както и Нов театър и зала „В парка” в сградата на Малкото НДК. Мярката важи и за всички културни събития на територията на ФКЦ Варна“, се казва в съобщение на НДК.

За утре, 9 март, в зала 1 на НДК бе насрочена на премиерата на мащабната копродукция „Турандот”. зала 1 на НДК на 9 март. Отменена е и друга гостуваща проява – „Отело“ на варненския театър „Стоян Бъчваров“, който щеше да се играе на 9-и на сцената на Народния.

Засега пада и насроченият за 17 март в зала 1 на НДК голям юбилеен концерт на Веско Ешкенази с участието на брат му – диригентът Мартин Пантелеев, пианистът Людмил Ангелов, актрисата Койна Русева и много други.

Осуетен е и фестивалът „Мартенски музикални дни“ в Русе, чието начало по план бе на 14 март. За концертния маратон край Дунава се очакваше виртуозът Юрий Башмет. Мярката важи и за всички културни събития на територията на ФКЦ Варна.

Все още виси неизвестна около провеждането на „София филм фест“ в НДК и още дузина киносалони в столицата и още няколко града. Фестивалът трябва да започне на 12 март, но вероятността и той да бъде отменен е голяма.

От щаба на фестивала заявиха, че чакат официална заповед от Министерски съвет, а не просто препоръка. Но от Националния дворец на културата потвърдиха пред „Сега“, че са отменени всички фестивални прожекции в зала 1 и „Люмиер“. Традиционно фестивалът тече през целия март в сериозен мащаб, със стотици прожекции, пълни зали и многобройни гости от чужбина.

Още не е ясно и какво ще стане с музеите и галериите, където обикновено струпвания на хора се случват само по време на откривания на изложби и в дни с безплатен вход.

error: