Най-новият проект на Кристо – опаковането на Триумфалната арка в Париж, се отлага за септември 2021 г. Новината бе оповестена в страницата на Кристо и Жан-Клод във Фейсбук. Причината е пандемията от COVID-19.

Събитието бе планирано за 19 септември тази година и трябваше да продължи до 4 октомври. Според проекта емблематичният паметник ще бъде покрит с 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хил. метра червено въже. Обявени са и новите дати – от 18 септември до 3 октомври 2021 година.

Отлага се и изложбата в Центъра Помпиду, озаглавена „Кристо и Жан-Клод. Париж!“, която трябваше да бъде открита през този март и да представи парижките години на творчеството им, сред които и опаковането на моста Пон Ньоф. Но тя няма да чака цяла година, а ще бъде показана веднага, щом Центърът Помпиду бъде отново отворен за посетители.

Това не е първото забавяне на проекта. Според първоначалните планове на художника произведението трябваше да бъде открито на 6 април 2020 г. Но след консултации с Лигата за защита на птиците (LPO) Кристо взе решение да отложи с няколко месеца опаковането, за да се гарантира безопасноста на керкенезите, които гнездят на Арката през пролетта.

error: