24-тото издание на фестивала „София филм фест“ ще бъде открито с новия български филм „Петя на моята Петя“, съобщиха организаторите. Прожекцията е на 12 март в зала 1 на НДК. Лентата носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьорът Александър Косев и сценаристите Нели Димитрова и Валентина Ангелова избират необичаен подход за да представят на младите днес Петя Дубарова.

„Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.

Филмът е изграден върху духовната връзка и паралелите между две тинейджърки от различно време.“Петя на моята Петя“ е филм-изповед, провокиран както от стиховете на Петя Дубарова, така и от вярата на екипа, че отстояването на идеалите си струва във всяка епоха.

Заснета за месец, почти изцяло в Бургас, продукцията е на „БЪФ пикчърс“, копродуцент е „Консепт студио“. Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов, а ко-продуцент – Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова и Васил Банов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

error: