За милиони хора в южна Африка река Замбези е магистрала, място за риболов, източник на вода, пералня, басейн. От извора си в планинската област в северозападна Замбия реката се вие над 2700 км през горите на източна Ангола и по границите на Намибия, Ботсвана и Зимбабве преди да се разпростре в делта с десетки ръкави в Мозамбик.

Глобалното затопляне поставя под риск басейна на Замбези, както и други крайбрежни и крайречни общности по света. “За Африка климатичните промени не са далечна перспектива, те вече са криза”, заяви генералният секретал на ООН Антониу Гутериш.

Пътуване по Замбези демонстрира нагледно трудностите, пред които са изправени тези, чиято прехрана зависи от реката. Миналата година водата в горните части бе близо до най-ниското си ниво от половин век поради суша. Резултатът е тежки поражения върху реколтите, спад в рибните запаси и драстичен спад на енергията от язовири, които осигуряват 80% от електричеството на Замбия. В Мозамбик наводнения от два циклона убиха стотици и причиниха загуби на стойност милиарди долари.

Прекалено много вода на много места и прекалено малко на други доведе до съсипване на почти цялата реколта от царевица в много области миналата година. Прехраната на рекорден брой хора, около 45 милиона, беше поставена под въпрос от климатичните промени. Ангола имаше нужда от над 1,2 тона жито, за да компенсира за провалената реколта. Растежът на Мозамбик се очаква да стигне най-ниско ниво за последните две десетилетия, а Зимбабве е на прага на най-големия недостиг на храна в историята си.

В западна Замбия племето лози отмени годишната си церемония, наречена Куомбока, в която кралят пътува до по-високите части, когато низините се наводнят. Главният организатор на церемонията сподели, че не е виждал такава суша през своите 73 години.

Президентът на Замбия Едгар Лунгу спомена климатичните промени 44 пъти в годишната си реч миналия септември. Правителството му дори обмисляше канал, свързващ Замбези с река Конго – почти непосилна задача, защото водата трябва да се изпомпва нагоре.

“Невъзможността да имаме достатъчно вода за произвеждане на енергия и отглеждането на достатъчно храна, за да изхраним хората, в огромна степен се дължи на климатичните промени”, заяви тогава Лунгу.

error: