Лятната сцена на НДК ще отвори врати на 1 юни и ще носи името „Платформа А6“. Само за едно лято – от 24 май 2019 г., когато беше официално открита, лятната сцена на Националния дворец на културата се превърна в едно от емблематичните места за изкуство и култура в столицата, както и в своеобразна платформа за общуване с публиката.

Сцената на открито, в парка зад НДК, е шанс за нова среща с изкуството след извънредното положение.

“Културният сектор е един от най-засегнатите и това ни поставя в една много сложна и трудна ситуация. Първата по-голяма щета е спирането на събития. От 8 март в НДК не са провеждани никакви събития. През този период трябваше да има 200 такива. Загубите са милиони. От друга страна незнанието какво ще се случи, кога и при какви условия ще се работи на пълни капацитети, ни поставя в още по-сложна ситуация”, казва председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Според него лятната сцена тази година ще бъде много повече от сцена: “Става дума за една мултифункционална платформа за културни събития и конгресни конферентни събития. На практика ние ще се опитаме да изнесем част от дейността си навън, адаптирайки се към новите условия и всички ограничителни мерки”.

Става дума за 200 кв. м. покрита площ, с постоянно действаща сцена, която е достатъчно голяма, за да поеме по-голям брой артисти на сцената, с необходимата дистанция.

“Опитваме се да спасим част от календара ни, да привлечем нови събития и солидарно да помогнем на целия културен сектор. Естествено, ние очакваме солидарно да се помогне и на НДК”, коментира той.

НДК ще предложи на киноманите възможност за лятно кино. “Вече сме в преговори с двама от организаторите на по-големите кинофестивали в България, да направят свои летни издания в това ново наше пространство. Киното на открито е и голяма емоция, възможност за общуване. Вярвам, че летните кина може да са една добра стъпка за измъкване чисто емоционално, а и за задържане на публиката”, казва той.

По думите му лятната сцена на НДК ще отвори врати на 1 юни, но ще продължи по-дълго – до 1 октомври, а ако времето позволява и повече.

error: